lördag 12 november 2011

West Sumbawa

Efter Lombok så åkte vi mot Sumbawa! Vårt första stopp på Sumbawa skulle ha varit ett surfbryt som heter "supersuck" (vad hände när de döpte det stället igentligen), Haha! Men hotellet där var tydligen stängt så vi fick åka vidare till Rantung Beach! (Tydligen så hade dem inga "bil taxis" i Maluk så det fick bli "moppe taxi").
Där fanns en lång sandstrand, djungel och tre hotell (varav två av dem var fullbokade och det fanns inte ens några vågor). Vi funderade på om vi skulle stanna där eller om vi skulle ta oss vidare till Lakey innan vågorna börjar rulla in, för i så fall hade vi endast en dag på oss att resa. Vi bestämde oss för att resa vidare och detta skulle vi först göra med bil (150,000Rp) till busstationen i Maluk och därifrån tog vi bussen till Sumbawa Besar (100.000Rp) och där bytade vi buss till en som skulle ta oss till Dompu(130.000Rp).

Bussarna är ju dock inte dom bästa och det finns inga andra alternativ än de lokala bussarna. Allt gick dock bra tills vi satte oss på bussen till Dompu, Haha! Bussen fick punka tre gånger!! Två av gångerna gick det snabbt för då bytte dom bara till ett reservdäck dom hade uppe på taket tillsammans med allt bagage! men tredje gången så hade dom inget reservdäck kvar och då hoppade också hjulaxeln ut ca 20 cm från bussen.... Så då blev vi sittande vid vägen i 5 timmar!! Alla här nere är muslimer och dom är väldigt bestämda på vad kvinnan och mannen ska göra i en situation som denna!! Alla männen går ut ur bussen och diskuterar hur man ska åtgärda problemet, och även om Alex inte pratar indonesiska och dem inte riktigt pratar engelska så var det inte ok att han satt kvar inne i bussen, haha nej nej han skulle också stå utan för bussen och kolla på däcket!! Och när nyfikna Olivia går ut för att titta på däcket så börjar kvinnorna i bussen direkt ropa på mig och vikna in mej i bussen igen, haha!
Så istället för att vi var framme i Dompu kl 16:00 så var vi framme vid 00:30 och då var vi så trötta att vi bara betalade en taxi att köra oss till Lakey för 400.000Rp!! Han lurade oss dock å sa att det skulle ta 3 timmar att köra hit, fast det tar bara en timme! (fast sen vet man aldrig riktigt för dom är inte så bra på engelska och det händer att de blandar i hop siffrorna).

Landskapet är underbart, höga berg med djungel som når hela vägen ner till de långa sandstränderna!! ön är väldigt grön och det är inte så konstigt för än så länge har det regnat i alla fall två gånger om dagen och varit strålande solsken tre gånger om dagen!!

Flyg tillbaka till Bali har vi bokat från Bima den 17:e nov så tills dess blir det strand och surf här i Lakey!